BlikOpener #75

Het zijn vaak de natuurfotografen die aan mij vragen hoe ze hun eigen stijl kunnen vinden binnen dit genre. Veel is al gefotografeerd en dan ook nog bij het mooiste licht, in de meest ideale omstandigheden en het perfecte moment. Het is dus lastig om je hieraan te meten en dat zou ik dus ook niet doen.

Het belangrijkste bij het fotograferen in de natuur is de natuurbeleving. Het buiten zijn, de geur, de vrijheid, de wind. Wanneer het je lukt die beleving vast te leggen, ontstaat er iets wat helemaal uit jezelf komt en kun je ook anderen meenemen in dat gevoel. Soms helpt het om even helemaal buiten je comfortzone te gaan. Zo maakt Mats Andersson zijn natuur- en dierenfoto’s in zwart-wit met grote contrasten. Je ziet direct zijn stempel en voelt als kijker de spanning van het wachten, observeren en het vangen van het juiste moment.

Ga eens na hoe je jouw gevoel van natuurbeleving zou kunnen weergeven en vergroot dit uit. Zijn het de kleuren die je opvallen? Probeer je dan zoveel mogelijk op de kleuren te richten en laat de foto’s van het scherm af spetteren. Is het juist het ruizen van de wind wat je voelt? Kijk dan eens wat er gebeurt als je met beweging werkt. Hoor je zachte geluiden? probeer het dan eens met subtiele tinten.

Deel jouw natuurbeleving op Facebook met #BlikOpener #Bokje

30 mei 2020

0 reacties op "BlikOpener #75"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omdat een foto zonder haakje niet blijft hangen