Kijkopdracht: Tekens en symbolen

Tekens en symbolen

Deze foto van Marc Engelen bevat veel tekens, verwijzingen en Iconen. Bekijk deze foto eens zorgvuldig.

© Marc Engelen

Onderwerp
Datgene wat is afgebeeld in een foto. Je kunt het dus daadwerkelij zien.

Thema
Het thema is datgene waar de foto werkelijk over gaat. Het thema wordt soms pas duidelijk wanneer je meer foto’s van een fotograaf ziet zoals in een serie. Als fotograaf kun je van tevoren een thema bedenken, maar je kunt ook achteraf ontdekken wat je thema is wanneer je naar de foto’s kijkt die je in een bepaalde periode hebt gemaakt.

Genre
Het genre is de overstijgende categorie waaronder de foto’s vallen.
Genres:
– Portret
– Documentair
– Natuur
– Architectuur
– Straatfotografie
– Stilleven
– Fantasiebeeld
– Abstract
Er zijn geen afgesproken vaststaande genres. Zo wordt natuur ook vaak onderverdeeld in landschap, fauna en macro en portret in portret, zelfportret en groepsportret.

Beantwoord de volgende vragen:
Wat is het onderwerp in bovenstaande foto?
Wat is het thema?
Wat is het genre?
Wat zie je allemaal op de foto?
Waar denk je dat de foto over gaat?
Hoe weet je dat?

Nu je weet waar de foto over gaat, kijken we nog een stukje dieper naar de tekens die in de foto zijn gebruikt. Een teken is een zichtbaar iets dat iets vertegenwoordigt dat niet aanwezig is. Een object waar naar verwezen wordt. Woorden zijn tekens in een zin. Alles wat zichtbaar is in een foto is ook een teken. Tekens geven betekenis aan het beeld. Tekens geven ook betekenis aan elkaar. Zoals een zin waarin de combinatie van woorden de betekenis van de zin duidelijk maakt. Ook de omgeving waarin de tekens zich bevinden, de context, is bepalend voor de betekenis. Een foto van een hamburger heeft een andere betekenis op een reclamebord van McDonalds dan bij een krantenartikel over Obesitas. 

Icoon
Een icoon lijkt op wat het is. Een afbeelding van vuur is vuur, een hamburger is een hamburger. Op verkeersborden staan vaak iconische betekenissen. Al zijn die niet altijd even duidelijk zoals het bovenstaande verkeersbord met de aanduiding van een snelweg.

Index
Een index verwijst naar iets anders. Rook verwijst naar vuur, voetsporen verwijzen naar de aanwezigheid van mensen. Een index verwijst altijd naar een concrete plaats- en tijdgebonden zaak, persoon of gebeurtenis. Iets uit de werkelijkheid. Op het bovenstaande verkeersbord verwijst de windvaan naar de windkracht.

Symbool
Een symbool is een teken gebaseerd op afspraken, regels of gewoonten. Het rode kruis staat overal ter wereld symbool voor medische hulp. Een symbool is vaak cultuurgebonden en kan in verschillende culturen een andere betekenis hebben. Je moet kennis hebben van de culturele codes van een samenleving om een symbool te kunnen interpreteren. Symboliek is heel krachtig als de symboolwaarde van de foto en de kijker gelijk zijn. Symbolen zijn ontstaan omdat veel mensen ongeletterd waren en ze de visuele vormen gemakkelijke konden onthouden. Je kunt de betekenis niet zelf ontdekken, maar moet ze aanleren.

Vervolg opdracht
Welke tekens zie je in de bovenstaande foto’s?
Gaat het om een icoon, index of symbool?

!!! De antwoorden op deze vraag zijn bedoeld om je te laten nadenken over welke compositievorm je aanspreekt. Je hoeft je antwoorden niet in te sturen.

 

Mijn cursussen


Omdat een foto zonder haakje niet blijft hangen