Doel

Bij zeggingskracht draait het om de kijker. Weet jij met jouw foto de kijker te raken. Om zeggingskracht te genereren is het van belang dat je weet wei jij bent als fotograaf. Heb jij er wel eens bij stil gestaan wat jouw doel is als fotograaf of wie je doelgroep is? In deze video onderscheiden we verschillende soorten fotografen en het doel dat zij nastreven. Verder kijken we naar het belang van communiceren en hoe cultuurverschillen hierin een rol spelen. Ook kijken we naar het streven naar ontroering versus schoonheid.

Voorbeelden van verschillende type fotografen

De kunstenaar
Mirjam Appelhof is een typische kunstenaar die fotografie gebruikt om haar innerlijk te vertalen naar beelden.

De filosoof
Ad van Denderen zou je kunnen beschrijven al een activistische fotograaf. Met zijn projecten wil hij de mensen de ogen openen voor bestaande problemen in de wereld zoals het conflict tussen Israël en de Palestijnen, de mijn in Zuid-Afrika tijdens de apartheid of de Europese migratiegeschiedenis.

De verhalenverteller
Marieke van der Velden gebruikt fotografie om de mensen in de wereld te informeren hoe het er aan toe gaat op deze planeet. De film The Island of all together die zij samen met haar man Philip Brink maakte, werd zelfs vertoont bij de Verenigde Naties. In de film brengen zij toeristen en net aangekomen vluchtelingen in Lesbos met elkaar in gesprek. Wil je meer weten over haar beweegredenen, lees dan dit interview.

De technicus
Een voorbeeld van een fotograaf bij wie techniek voorop staat om tot zijn beelden te komen is Pep Ventosa. Hij fotografeert zijn onderwerp van verschillende kanten en legt de foto’s vervolgens over elkaar heen.

 

 

Mijn cursussen


Omdat een foto zonder haakje niet blijft hangen