Van maken tot raken

Het boek

Er zijn al veel boeken geschreven over fotografie, van technische fotobijbels tot filosofische boeken over fotobeschouwing. Misschien vraag je je af wat dit boek toevoegt aan die enorme fotoboekenberg die er al is. Het antwoord op deze vraag ben jij. Het eerste deel van het boek richt zich op jouw ontwikkeling tot fotograaf. Wie ben je als fotograaf, wat zijn je waarden en hoe beïnvloeden deze jouw fotografische thema’s? Wat als alles mogelijk was, wie zou je dan zijn? Iedere droom begint met een eerste stap. Een stap die je kunt verwoorden in een duidelijk en haalbaar doel. Geen enkele reis verloopt zonder obstakels, in dit boek leer je hoe je deze obstakels kunt overwinnen en welke hulpbronnen jou daarbij kunnen helpen. Misschien herken je dat akelige stemmetje dat continue in je oor fluistert dat je nu toch echt het onmogelijke wilt, of dat je niet goed genoeg bent. Leer hoe je deze vijand tot vriend kunt maken.

Toch is dit boek niet enkel een zelfhulpboek voor fotografen. Als rode draad loopt het stappenplan door het boek. Een praktische handleiding die je van je droom voert naar de concrete uitvoering van een fotoproject. Dit kan diverse vormen hebben zoals een boek, tentoonstelling of multimedia project. Nadat je in deel één hebt uitgevonden wat jouw drijfveren en doel in de fotografie zijn, komen eigen stijl en creativiteit aan bod. Hoe kun je je creativiteit stimuleren? In dit boek vind je diverse methodes om ideeën te genereren, selecteren en te verrijken om een zo goed en autonoom mogelijk plan van aanpak voor je project te maken. Net zoals er vele type mensen zijn, zijn er ook verschillende type fotografen. Wat voor fotograaf jij bent, bepaalt welke manier van fotograferen voor jou het beste werkt. Je kunt je voorstellen dat een jager zoals Henri Cartier Bresson op een heel andere manier te werk gaat dan een poëtisch fotograaf die zijn gevoelens wil overbrengen in zijn fotografie. Het boek behandelt verschillende werkwijzen per type fotograaf.

Je kunt dit boek op verschillende manieren gebruiken. Ieder hoofdstuk behandelt een andere stap in je ontwikkeling tot fotograaf en het creatieve en fotografische proces. Wanneer je tot nu toe enkel losse foto’s hebt gemaakt, is het handig om voorin het boek met stap één te beginnen tot je aan het eind van het boek bij stap vijftig trots het resultaat van je eerste fotoproject kunt tonen. Heb je al meer ervaring met seriematig werken, kun je die hoofdstukken doorwerken die je kennis verdiepen of die je een leidraad geven om je project op te zetten en te structureren. Op deze manier kun je het boek bij ieder project opnieuw gebruiken.

Daarnaast kun je met behulp van de registratiecode voor in het boek hier een online versie van het stappenplan downloaden.

Heeft dit boek je geïnspireerd en wil je naast het stappenplan op sommige stukken extra begeleiding dan vind je in het cursusoverzicht diverse workshops en cursussen om online of offline, individueel of in groepsverband de verschillende hoofdstukken van het boek in praktijk te brengen:

Masterclass Van maken tot raken
Persoonlijke ontwikkeling als fotograaf (H1),
Ideecreativiteit (H4) en
Mindful fotograferen (H8)

Cursus Eigen Stijl
Eigen stijl (H3)

Cursus Verhalende fotografie
Visie (H2)
Beeldkracht (H6)
Fotograferen en reflecteren (H7)
Selecteren (H9)
Presenteren (H10)

Workshop Ideecreativiteit
Ideecreativiteit (H4)

Mentoraat
Series maken (H5)

Online cursus Beelkracht
Doel als fotograaf (H2)
Compositie en beeldelementen (H3)
Kadreren (H6)

Op deze fotoreis van maken tot raken, leer je de ware fotograaf in jezelf kennen.

Meer weten?

In oktober was ik op bezoek in de podcast Beeldpraat. Wil je meer horen over mijn boek, denkwijze en fotografie? Ga er dan eens lekker voor zitten. Dank je wel Lia Van Beest voor het fijne gesprek.

Apple Podcasts:https://podcasts.apple.com/…/beeldpraat…/id1551494491…

Spotify:https://open.spotify.com/episode/0yIMnOb95LPlyXYoCKxNyD…

Buzzsprout:https://pdcn.co/…/9381598-in-vijftig-stappen-van-idee…

In november was ik te gast bij de Pauline’podcast

Reacties

Weergaloos zelfhulpboek voor fotografen. Daarin helpt Diana fotografen in vijftig stappen van vage droom naar vastomlijnd fotoproject. En passant helpt ze fotografen ook over allerlei psychische blokkades heen. Ook interessant voor andere kunstenaars.

Robert Theunissen

“Allereerst mijn waardering voor je boek. Ik heb het in de trein gelezen van Woerden naar Martigny in Zwitserland…mooier kan niet. Ik vind het boek compleet, toegankelijk en inspirerend en leerzaam.”

Aart Sliedrecht

Ik ben al een eindje op weg in dit erg goede boek. Ben er erg blij mee en het zal me zeker helpen mijn foto’s naar een hoger plan te brengen.

Leidy Rijckaert de Boer

“Vanmorgen eerst de presentatie van je boek. Erg duidelijk, het is voor mij net wat ik zoek. De verbinding van mijn foto’s met mezelf. Zo’n 15 jaar geleden heb ik zelf een coach opleiding gedaan , Co Active Coaching. Een heel positieve opleiding, Amerikaans. Maar het is moeilijk om dit met jezelf , je eigen leven te verbinden. Nu door het fotograferen zie ik daar een opening in. Jouw stijl, jouw inslag, inzicht slaan bij mij aan. Ik word er gelukkig van.
Ik ben erg blij met je boek, eigenlijk sta ik te popelen om te starten, maar ik laat me eerst leiden door de cursus.”

Marijke van de Hoef

Begin dit jaar heb ik, samen met een aantal mede-leden van fotoclub Creashot, een on-line groepsmentoraat bij je gevolgd wat ik bijzonder leuk vond om te doen. Nu heb ik je boek Van maken tot raken gekocht. Ik moet zeggen dat ik het heel goed vind dat je een stappenplan hebt gemaakt. Ik volg het en schrijf alle uitkomsten van de stappen op. Ik
heb nu net stap 10 afgerond en ik moet zeggen dat ik soms onverwachte resultaten zie welke interessant zijn om te ontdekken. Ik ben heel benieuwd hoe de volgende stappen gaan. Ik vind het een hele leuke methode om te doen. Geen overbodige rompslomp over dingen die je vaak als herhaling in fotoboeken kunt vinden maar een andere, frisse benadering om jezelf tegen te komen als fotograaf. Heel leuk. Het houd je bezig. Ik ben er blij mee!
Willy Kock

Omdat een foto zonder haakje niet blijft hangen