Licht

Zonder licht geen fotografie. Het is de bron van de fotografie. In deze video kijken we hoe je de sfeer in je foto kunt zetten door:

  • het tijdstip
  • zacht en hard licht
  • warm en koud licht
  • tegenlicht
  • kunstlicht
  • schaduw

Lichtende voorbeelden

Jimmy Nelson reisde de wereld rond om verdwijnende volken en stammen op deze wereld vast te leggen. Hij toont ons deze volken op zijn mooist. Eerst gaat de fotograaf op zoek naar de meest fotogenieke plaats in hun leefgebied, hult de stam in hun ceremoniële kleding en wacht op het tijdstip met het mooiste licht. De romantische beelden die zo zijn ontstaan leverden de fotograaf een enorm succes op. In deze inspirerende ted-talk vertelt hij over zijn inspiratie, motivatie en belevenissen.

Het favoriete fototijdstip van architectuurfotograaf Hans Wildschut is het blauwe uurtje. De stadsgezichten die hij vastlegt komen juist dan tot leven.

In de serie Paradise now van Peter Bialobrzeskiwas is licht het onderwerp. De fotograaf toonde de oprukkende stad en legde de lichtvervuiling vast die die met zich mee bracht.

In de grijze landschappen van Awoiska van der Molen zie je niet meer of de foto’s nu overdag of ‘s nachts zijn gemaakt. Naar aanleiding van haar expsotie Blanco interviewde Foam haar in haar atelier. In dit interview legt de fotograaf uit hoe ze werkt en waarom ze zich voor haar projecten een tijd land alleen terugtrekt in de natuur.

 

 

Mijn cursussen


Omdat een foto zonder haakje niet blijft hangen