Summerschool Van maken tot raken

Geef je zelfvertrouwen een boost en laat je creativiteit weer stromen in deze persoonlijke ontwikkelingscursus voor fotografen.

9 deelnemers gingen je voor

Van maken tot raken

Knaagt het bij jou soms ook? Je hebt inmiddels een goed gevulde gereedschapskist met fotografietechnieken en vaardigheden. Toch ontbreekt er iets. Je kunt goed overweg met je camera, hebt de lenzen en apparatuur die je nodig hebt, maar wilt meer uit je fotografie halen. Anderen jouw kijk op de wereld laten zien. Ze verrassen met jouw blik op de werkelijkheid zonder jezelf te verliezen in wat de ander ervan vindt. Door te onderzoeken wat jou drijft in je fotografie, door bij jezelf te blijven en dat te fotograferen wat jij voelt. Juist daardoor ben je in staat die ander te raken met foto’s die binnenkomen en blijven hangen.

Dompel jezelf daarom onder in je fotografie tijdens deze cursus waarin jij als fotograaf centraal staat. In deze intensieve cursus ga je vijf dagen aan de slag met jouw persoonlijke ontwikkeling als fotograaf. Je maakt kennis met Mindful fotograferen en hoe je dit kunt gebruiken in jouw fotografie. Je leert hoe je je innerlijke criticus kan omvormen van vijand naar vriend zodat je zelfvertrouwen toeneemt. Je leert hoe je je creativiteit kunt laten stromen en je eigen stem kunt vinden door middel van Art-Based-Learning.  We gaan aan de slag met verschillende en verfrissende manieren en coaching technieken om naar jouw foto’s, doel en strategie te kijken. Dit doen we aan de hand van een stukje theorie, foto-opdrachten, fotobesprekingen en reflectie. Tijdens deze cursus leer je van elkaar. Je leert samen, met en via je mededeelnemers je fotobewustzijn te vergroten in een omgeving zonder druk van ‘het moet en zal een onderscheidende foto worden’.

Fotografie bestaat uit drie elementen: verbeeldingskracht, scheppingskracht en zeggingskracht. Het is de heilige drie-eenheid van de fotografie. Een foto die alle drie elementen in zich heeft, heeft de wow-factor. Wat wil dat zeggen?
Verbeeldingskracht gaat over jouw visie. Hoe kun je de werkelijkheid verbeelden? Hoe kun je de kijker op een andere manier naar de werkelijkheid laten kijken? Iedereen ervaart de werkelijkheid op een andere manier. Je kijkt door jouw filters naar de wereld om je heen. Bij verbeeldingskracht gaat het erom dat je jouw unieke beeld van de wereld vastlegt. Verbeeldingskracht begint bij waarnemen. Wat triggert jou je camera te pakken en een foto te maken? Wat zie je eigenlijk wanneer je om je heen kijkt. Om hier achter te komen, maak je kennis met Mindful fotograferen. Daarnaast zul je ondervinden hoe je stemming van invloed is op uiteindelijke foto die je maakt. Een ander aspect van verbeeldingskracht is ideecreativiteit. Hoe kom je op een idee, welk concept kun je bedenken om een thema te verbeelden? Je leert je creativiteit (her)ontdekken. Want iedereen is creatief. Het probleem bij de meeste mensen is dat zij hun creativiteit weinig gebruiken en het daarom is weggezakt. 98% van onze handelingen zijn routine en slechts 2% is creatief. Een ander onderwerp waar we mee aan de slag gaan, is jouw doel als fotograaf. Wat en wie wil je met je fotografie bereiken? Hoe zal het zijn als je je doel hebt behaald? Wat ontbreekt er in je huidige fotografie? Welke obstakels weerhouden jou ervan je doel te bereiken? Hoe houd je jezelf tegen?
Scheppingskracht is het maken, het Hoe en bevat de techniek en vaardigheden die je nodig hebt om die foto te maken die je in je hoofd hebt. In deze cursus gaan we het niet hebben over techniek. Techniek kun je leren via talloze cursussen en Youtube filmpjes. We gaan het wel hebben over vaardigheden zoals hoe je die techniek kunt gebruiken om je visie over te brengen op de kijker. Daarnaast ga je ontdekken welke strategie je gebruikt op het moment dat je een foto maakt. Wat zie je, wat denk je, wat hoor je, wat voel je voor je op die knop drukt? Kunnen we die strategie zo aanpassen dat je door het patroon te veranderen dichter bij de foto’s komt die je wilt maken?
Zeggingskracht gaat over het raken. Ben je in staat om zo met je foto’s te communiceren dat je je beleving, gevoel of boodschap ook overbrengt bij de kijker. Hoe kun je daar beter achter komen dan het aan je medecursisten te vragen? Wat denken de andere deelnemers wat je met je foto’s wilt zeggen? Hoe komt het dat je boodschap niet overkomt en welke stap zou je kunnen zetten om dit te veranderen? Aan het eind van deze cursus heb je een concreet stappenplan waarmee je je doel kunt bereiken. Herken je je valkuilen en ingesleten oordelen en weet je hoe ze kunt vermijden. Je ervaart nieuwe inzichten met handvaten om creativiteit een boost te geven. Door je innerlijke criticus om te buigen van vijand naar vriend ervaar neemt je zelfvertrouwen toe en ervaar je meer plezier in je fotografie.

Doen!
Vergroot je zelfvertrouwen als fotograaf door betere waarneming, je eigen stem te ontdekken en het aanpassen van je strategie. Klik op de knop of je in te schrijven. Geen zin om je te registreren? Meld je aan via een e-mail aan diana@bokje.com.

Docent
Diana Bokje

Maximaal aantal deelnemers: 12

Data
maandag 26 juni tot en met vrijdag 30 juni
van 9:30 tot 16:00

Locatie
De cursus vind plaats in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort.

Kosten
€ 775,- inclusief koffie, thee en lunch
+ GRATIS boek Van maken tot raken

Heb je het boek al?
Vul dan de code ‘hebikal’ in en ontvang € 25,- korting.

Cursusbeoordelingen

5

5
16 scores
 • 5 sterren16
 • 4 sterren0
 • 3 sterren0
 • 2 sterren0
 • 1 sterren0
 1. Deze cursus heeft mijn ogen geopend

  5

  In deze cursus heb ik geleerd welke stappen ik als fotograaf neem voor ik een foto maak en welke blokkades ik tegenkom die mij tegenhouden een foto te maken die ik wil maken. Ook in mijn persoonlijke leven zie ik hierin overeenkomsten. Daarbij is Diana in staat je een fijne persoonlijke begeleiding te geven om je doel te bereiken. Deze cursus heeft mijn ogen geopend voor een nieuwe en voor mij betere benadering van mijn fotograferen.

 2. Uitstekende cursus

  5

  Uitstekende cursus, die je op een goede manier , met een verhelderende werkwijze helpt om te komen tot nieuwe inzichten, werkwijze en keuzes in je fotografie.

 3. aanrader voor iedereen die op zoek is naar de fotograaf in zichzelf

  5

  Deze cursus heeft mij gebracht bij wie ik ben als fotograaf. En mij een weg gewezen om van daaruit te fotograferen. Een aanrader voor iedereen die op zoek is naar de fotograaf in zichzelf. En de persoonlijke fotografie die dan naar buiten komt.

 4. Geholpen met mijn zoektocht

  5

  Ik kwam niet verder met fotografie; het “mooiste” plaatje maakte ik nooit, en het meest betekenisvolle ook al niet. Hoe verder. Ik ging blanco de cursus in maar met opvatting dat ik als ik wilde blijven fotograferen ik daar een reden en een manier voor moest vinden. Diana heeft me op een inspirerende manier geholpen met de zoektocht naar: hoe maak ik een foto die voor mezelf meer dan middelmatig is..

 5. Heel bijzonder

  5

  Ik vind het een hele bijzondere en waardevolle cursus. Echt heel anders dan de reguliere fotografie-workshops. Dat maakt deze cursus heel bijzonder. Je grote deskundigheid, je warme persoonlijkheid en je tomeloze inzet heeft mij in die week getroffen. Ik heb een heel erg leuke en leerzame week gehad en daar heeft het thuisfront ook wel wat van gemerkt..:-)). Ik vind het top. Na afloop van de cursus ben ik direct begonnen je boek te lezen. Ik wil niet dat het geleerde wegzakt.

 6. Mooie week

  5

  Ik heb een mooie week gehad. Een doe-week met veel oefeningen die je inzicht geven in je eigen ontwikkeling als fotograaf maar ook hoe bedenk je een idee en hoe werk je het op een persoonlijke manier uit. Opvallend leuk was de oefening om met je eigen censor een gesprek aan te gaan. Daarnaast verschijnen er nog meer andere creaties. Het blijken figuren te zijn die jou willen helpen en er valt nog mee te lachen ook.

 7. Fijne en intensieve week

  5

  Wat een fijne en intensieve week heb ik gehad met een hele fijne groep medecursisten!
  Deze cursus bracht me waar ik op hoopte. Meer inzicht krijgen in wie ik ben en wat ik wil als fotograaf, welke blokkades mij belemmeren en ontdekken welke aspecten belangrijk voor mij zijn.

  Dit alles ontstond door het met elkaar uitvoeren van de diverse opdrachten en de daaruit voortvloeiende gesprekken, waarbij Diana ons op een fijne persoonlijke manier stimuleerde en begeleidde.

  Ik heb onder andere ervaren hoe het is om het gesprek aan te gaan met mijn innerlijke criticus. Fijn om te ontdekken dat deze er niet is om mij dwars te zitten maar om me scherp te houden. Ik kan er mijn voordeel mee doen. Kortom: ik vind deze cursus een aanrader!

 8. Bevrijdend

  5

  Dankzij Diana Bokje’s ‘Van maken tot raken’ heb ik samen met de mensen in de werkgroep een nieuwe fotograaf in mijzelf vrijgemaakt.
  Voor mij is fotografie veel meer dan techniek, het is een deel van mijn leven. Graag wil ik dat wat mij boeit en raakt met anderen delen, liefst in de vorm van wat je ‘visuele haikus’ kunt noemen: aansprekende beelden waar poëtisch inzicht en techniek met elkaar in balans zijn.
  Het kind in mij dat aansprekende beelden ziet en de volwassene die ze vastlegt zijn soms door een laag kroos van elkaar verwijderd (dank, Martinus Nijhoff). Als volwassene wil ik goed materiaal gebruiken, de techniek beheersen, oorspronkelijk zijn, verrassende beelden vinden. Het kind in mij speelt graag, liefst met wat andere kinderen, om samen zo onbevangen mogelijk bezig te zijn. En al probeer ik onverschillig te zijn, ik wil graag gewaardeerd worden.
  De kracht van Diana’s workshop is voor mij dat fotografie als menselijke bezigheid centraal staat. De aandacht ligt meer bij creativiteit, werken met aandacht, ontdekken wat je wilt en je daarop concentreren, dan op techniek, die de deelnemers aan deze werkgroep al ruimschoots onder de knie hebben.
  Na de eerste dag, maandagnacht, droomde ik dat ik op een richel stond aan de rand van een onpeilbare diepte en dat ik gevraagd werd op die richel te gaan zitten. Ik heb hoogtevrees, stond dus als verlamd, maar er waren handvatten en er was het gevoel dat ik het kon. Vrijdagmiddag, na de laatste oefening van de workshop, merkte ik plotseling op die richel te zitten. Ik vind het heel bevrijdend vanuit zo’n gevoel mijn fotografie verder te kunnen ontwikkelen.

 9. Het kan!

  5

  Van maken tot raken, zou dat echt kunnen?
  Met altijd een eigen kritische blik en een omgeving die af toe zegt dat ze niet weten wat ik nou met die foto wil…
  Een week lang, samen met anderen kijken, ervaren, voelen, ontwikkelen ..
  En dan toch de eyeopener dat je vooral bij jezelf mag blijven en dat wat jij voelt je ook mag fotograferen… waarbij je toch de ander raakt..
  Dus het kan na een hele toffe week!

 10. z.s.m. aanmelden

  5

  De omschrijving op de website geeft goed weer wat deze masterclass zo uniek maakt, maar in mijn woorden: een intense reis van een week, die mij heeft laten ontdekken wat voor fotograaf ik ben en hoe je je blik kunt verruimen om je langere termijn Doel te visualiseren.
  Diana geeft je op een vriendelijke coachende manier een veelvoud aan voorbeelden en unieke gereedschappen. Waarmee je uiteindelijk met een concreet stappenplan je doel te kunt bereiken en je valkuilen en ingesleten oordelen leert herkennen. Ik kreeg daardoor nieuw inzicht met handvaten om mijn creativiteit een boost te geven.
  Diana stimuleerde mij en de medecursisten om dit ook als groep te doen. Je leert zeker ook van elkaar, in een omgeving zonder druk van ‘het moet en zal een onderscheidende foto worden’.
  Mijn advies gewoon z.s.m. aanmelden als er weer een ‘Van maken tot raken’ cursus van Diana komt!

 11. Inspirerend

  5

  De summerschool is een prachtige manier om je bewust te worden van je eigen manier van fotograferen. Je krijgt inzicht in je eigen werkwijze en in je valkuilen, je leert hoe je je creativiteit een boost kan geven en je ontdekt nieuwe paden om te bewandelen. Soms is dat een echt olifantspaadje.
  Diana stimuleert je eigen proces om alle vooroordelen en vastgeroeste opvattingen te laten varen. En dan werkt het ook prima om dat met een enthousiaste groep te doen, je leert van elkaar en helpt elkaar.
  Er zijn ogen geopend!

 12. 5

  Wat een geweldige ervaring was deze Summerschool. Het was een bijzondere en inspirerende reis waarbij Diana ons heeft geleid naar een bezinning over de fotograaf die je bent.
  Zij heeft de gave dat ze je niets oplegt, je volledig in je waarde laat, maar je wel in een richting laat bewegen waar je ontdekt wie je bent als fotograaf en hoe je verder kunt komen in je creatieve proces.
  Het was voor mij een openbaring hoe ik in een week tijd een weg heb ontdekt die van mij een ontspannen fotograaf heeft gemaakt, die veel meer oog heeft van wat er op het moment te zien is. En dat zonder te denken “het moet een perfecte foto worden”. Ik maak ineens hele andere beelden, waar de goed- of afkeuring van anderen geen rol spelen.
  Mijn advies is: als er weer een Summerschool van Diana komt, gelijk aanmelden!

 13. Een aanrader

  5

  Het geven van 5 sterren is nu niet iets wat ik standaard bij iedere beoordeling geef. Nee het geven van de maximumscore is slechts weggelegd voor hen die dat verdienen. De summerschool “Van maken naar raken” is zo’n evenement. Jawel evenement wat in de 5 dagen durende cursus ervaar je de aangeboden stof alsof je een onderdeel bent van een groot en overweldigend evenement. Diana heeft de gave zelfs de meest nuchtere personen dingen in zichzelf te laten ontdekken. Kortom een geweldige cursus om door te leren kijken, denken en doen tot de wauw factor te kunnen komen.

 14. De geur van brood in beeld gebracht !

  5

  Coronatijd, grenzen dicht. Wat doe ik dan deze zomer? Daar was ineens de geheime tip: Summerschool ‘Van maken naar raken’. Schaarste: slechts 12 deelnemers. Ik wist niet hoe snel ik me moest aanmelden. Op zoek naar de ‘wouh factor’. Hoe ging dat leuke, oprecht geïnteresseerde mens Diana Bokje mij daarbij helpen? Ik was heel benieuwd. Ik had net een inspirerend mentoraat met haar achter de rug en had er enorm veel zin in. Jezelf 5 dagen lang onderdompelen in allerlei aspecten die je fotografie naar een hoger niveau brengen. Wat een heerlijke, intensieve week was dat! Leuke groep, respect voor elkaars werk, Diana haalde het beste in eenieder naar boven. Allerlei processen doorlopen, zelfs 15 minuten naar een courgette staren was een uitdaging. Wat zo knap is aan Diana: zij zorgt ervoor dat zij samen met mij mijn verbeterpunten wist te vinden. Vooral dat : samen! is echt de factor die deze summerschool tot een topweek maakte. En als ik dan bij mijn eindfoto hoor dat het mij lukte de geur van brood in beeld gebracht te hebben, dan heb ik die ‘wouh factor’ waarnaar ik op zoek was bereikt.

  Mijn advies: als er weer een summerschool wordt aangeboden: aarzel niet en meld je onmiddellijk aan!

Omdat een foto zonder haakje niet blijft hangen