Beeldkracht

Online cursus waarin fotografen stuk voor stuk de fijne kneepjes van de beeldtaal leren herkennen en toepassen.

3 deelnemers gingen je voor

Je bent lekker aan het fotograferen en nog vol enthousiasme van al het moois dat je hebt gezien, laad je je foto’s in de computer. Na de eerste blik van herkenning bekruipt je toch een licht gevoel van teleurstelling. Waar is die wow-factor, dat beeld waar je helemaal warm van wordt? Herken je dit gevoel? Dan is de cursus Beeldkracht echt iets voor jou.

Zeggingskracht

Een beeld maken dat alles in zich heeft, is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Ondanks de vergevorderde techniek in de huidige camera’s is het nog steeds de fotograaf die het beeld maakt en daar gaat het vaak mis. Net als de gesproken taal is ook fotografie een taal. Een taal waarmee je iets wilt communiceren naar de kijker. Om je boodschap duidelijk over te brengen naar de kijker heb je als fotograaf verschillende gereedschappen en vaardigheden nodig. Een aantal daarvan zoals compositie en gebruik van licht ken je vast al. Maar wist je dat je de compositie niet alleen kunt gebruiken om een interessante uitsnede te maken, maar dat je met behulp van je compositie-elementen ook een boodschap kunt overbrengen? Dat geldt niet alleen voor compositie, maar voor alle beeldelementen zoals de manier waarop je gebruik maakt van het licht of de toon van de foto. Dat zijn allemaal vaardigheden die je kunt leren. Samen met de inhoud bepalen zij de zeggingskracht van de foto. De manier waarop de foto communiceert met de kijker.

Verbeeldingskracht

Ook verbeeldingskracht is een bepalend ingrediënt voor het creëren van de wow-factor. Bij verbeeldingskracht draait het om de visie van de fotograaf. Wat is je doel en hoe wil je je onderwerp vastleggen om dat doel te bereiken? Ideecreativiteit speelt hierbij een grote rol. Hoe meer ideeën je kunt genereren, hoe verrassender je beeld.

Scheppingskracht

Er is nog een derde pijler voor het perfecte plaatje: scheppingskracht. Scheppingskracht is de gereedschapskist van de maker. De technische kennis en vaardigheden die je als fotograaf hebt om je ideeën vorm te geven en zeggingskracht te genereren.

Hoe?

In deze online cursus leer je alle vaardigheden die je als fotograaf nodig hebt om verbeeldingskracht, scheppingskracht en zeggingskracht te genereren. De cursus bestaat uit acht modules. Elke module bestaat uit een aantal korte filmpjes waarin duidelijk wordt uitgelegd welke instrumenten jij als fotograaf kunt gebruiken om de taal fotografie vloeiend te leren spreken. Via uitdagende kijkopdrachten oefen je in het leren lezen van foto’s en het herkennen van de verschillende onderdelen van de beeldtaal. Inspirerende praktijkopdrachten dagen je uit om de net geleerde vaardigheden toe te passen in je eigen foto’s. Tijdens het maandelijkse Beeldkracht Online klaslokaal ontmoet je je medecursisten en worden je ingezonden foto’s besproken. Beeldkracht Online vindt iedere maand plaats op een andere dag zodat zoveel mogelijk mensen kunnen deelnemen. Kijk voor de volgende bijeenkomst in de Agenda.

Doen

Rustig in je eigen tempo, wanneer het jou uitkomt,  ontrafel je stuk voor stuk de fijne kneepjes van de beeldtaal en ontdek je de manier waarop je beeldkracht kunt genereren. Gun jezelf deze verdieping en haal meer plezier uit je fotografie. Begin vandaag nog!

 

Cursusbeoordelingen

4.6

4.6
15 scores
 • 5 sterren9
 • 4 sterren6
 • 3 sterren0
 • 2 sterren0
 • 1 sterren0
 1. Super fijne online cursus.

  5

  Afwisselende opdrachten die aanmoedigen tot verder kijken. De besprekingen van de opdrachten zijn leerzaam en ook mooi om te zien hoe iedereen de ruimte heeft om er zijn of haar eigen invulling aan te geven. Dankjewel Diana!!

 2. Echte aanrader

  5

  Een fijne en leerzame cursus om te volgen! Dit vanwege de vele en afwisselende opdrachten die je als cursist kunt maken.
  Zo waren en 100 oefenopdrachten die je als cursist naast het vaste programma van de cursus er bij kon doen, als je daar behoefte naar had. Op deze manier had ik de mogelijkheid om breed te onderzoeken wat ik een fijne manier van werken vond. Deze hoeveelheid aan opdrachten werkte voor mij verrijkend.
  Fijn om deze cursus in je eigen tempo te kunnen doen.
  Ook inhoudelijk vond ik de opdrachten interessant omdat ze niet te moeilijk en niet te makkelijk waren. Er was genoeg ruimte voor eigen invulling, waardoor je zelf kon bepalen hoe hoog je de lat kon leggen.
  De nabesprekingen waren erg inspirerend. Ook werd er met veel aandacht over het werk gesproken, waardoor ik mij vervolgens nog meer gemotiveerd voelde om opnieuw aan de slag te gaan! Ook de voorbeeld-fotografen die in de lessen genoemd werden maakte de uitleg nog duidelijker. Dit gold ook voor de instructiefilmpjes. Daarbij werkte de foto’s van deze fotografen ook vaak inspirerend.
  Het is een goed gevuld programma, en daarmee is niet elke opdracht misschien even interessant, maar dit maakt wel dat er voor iedereen wat bij zit qua oefeningen. Fijn dat je als cursist de opdrachten die je aanspreken vaker mag doen en de opdrachten die je minder aanspreken mag overslaan.
  Daarbij een goed onderbouwde en beknopte uitleg.
  Ik vind deze cursus daarom een echte aanrader!

  Groeten,
  Fleur

 3. Welkome leerzame zinsvervulling

  5

  Een welkome leerzame zinsvervulling in coronatijd was de cursus Beeldkracht van Diana, waarvoor ik als wachtwoord “Beeldspraak” had gekozen. Want behalve de 8 heel verschillende onderwerpen bestuderen en fotograferen en wat mij betreft soms ook uit voorraad putten, werd er veelvuldig op mijn ingezonden werk en – dat van anderen gereflecteerd. Altijd de positieve punten benadrukken, maar ook suggesties doen tot verbetering. Omdat je 3x over hetzelfde onderwerp kan insturen, kun je de opdracht verbeteren. Ook de verwijzing naar fotografen, die zich met hetzelfde onderwerp hebben beziggehouden vond ik erg prettig en leerzaam. Dat ik ook nog eens foto’s zonder mensen erop zou fotograferen had ik niet gedacht. De opdrachten daagden daar toe uit en ook het steeds zien wat andere cursisten aanleverden stimuleerde om andere invalshoeken te kiezen. Kortom een waardevolle cursus, die ik al dikwijls aangeraden heb.
  Ria van Broeckhuijsen

 4. Een fijne cursus

  5

  Hi Diana,
  Afgelopen week heb ik de laatste opdracht gedaan met spijt in mijn hart dat het nu echt is afgelopen.alsof je een mooi boek uit hebt gelezen. Een van de positieve ervaringen in de afgelopen lockdown jaar.
  De inhoud van de cursus is mooi opgebouwd en ervaar ik als een kapstok voor mijn verdere foto activiteiten. De aangeboden films en de genoemde voorbeeldfotografen boden een schat aan informatie; leerzaam én inspirerend.
  Voor de opdrachten dook ik de ene keer in mijn archief ‘zo’n beeld heb ik’ en bij andere opdrachten ging ik aan de slag met mijn camera.
  Jouw besprekingen en feedback op mijn foto’s zetten me weer op het juiste spoor en dan weer doorgaan!
  Het onderdeel sfeermakers, m.n. het kleurgebruik en het onderdeel zeggingskracht , dus mijn doel en de samenhang tussen inhoud, vorm en context vind ik heel spannend en daar ben ik beslist nog niet klaar mee. Ik ga zeker verder onderzoek doen naar mijn eigen stijl en wil graag ook aan de slag met verhalen vertellen d.m.v. mijn foto’s. Een volgende cursus uitzoeken in je aanbod? Wie weet.
  Hartelijke groet, tine

 5. Leuke en leerzame cursus, die je "out of the comfortzone" haalt

  4

  In deze Beeldkracht online cursus heb ik veel geleerd. De opdrachten dagen je uit om uit je comfortzone te komen, wat weer nieuwe inzichten en inspiratie geeft. Het accent op de verbeeldingskracht en zeggingskracht en de verhalende aspecten van de cursus vind ik echt wel een meerwaarde hebben. Diana geeft persoonlijke en eerlijke feedback waar je echt iets aan hebt. Het voordeel is dat je deze cursus in je eigen tempo kan volgen. Echt een aanrader als je meer uit het fotograferen wil halen!

 6. Beeldkracht, inspirerende online fotografie cursus!

  5

  Diana, heeft een zeer gevarieerde cursus gemaakt.
  De modules bestaan uit verschillende onderdelen, die je steeds op een andere manier met fotografie bezig laten zijn. Informatieve video’s, doe-opdrachten die je anders naar de wereld laten kijken, werk van diverse fotografen te verduidelijking en opdrachten waar feedback op krijgt. Kortom, een pakket waarmee je heerlijk en intensief met fotografie bezig kunt zijn.
  Aanrader!

  Hartelijke groet,
  Erica.

 7. Heel jaar over gedaan

  5

  Ha Diana, ik wil je heel hartelijk danken voor deze leerzame cursus. Ik heb genoten van de manier waarop je de cursisten stimuleert om bezig te blijven en het maximale uit de cursus te halen. Je hebt mij een jaar lang weten te boeien, onder andere met alle positieve feedback op de opdrachten van mij en van de anderen. Het hele proces van fotograferen blijkt in verschillende fases te verdelen, zodat je als fotograaf telkens een beetje meer grip krijgt op waar voor jou de uitdaging ligt. En die verandert tijdens het doorlopen van de cursus. Zo heb ik grip gekregen op mijn eigen aanpak en zijn wow-foto’s steeds minder een toevalstreffer geworden.

 8. Goed leren kijken!

  4

  Beste Diana,
  Ik vond het een fijne cursus.
  Je leerde ons op een andere manier tot een goede foto te komen dan via fotografische technieken en fotobewerkingen.
  De beeldelementen die maken dat een foto beklijft heb je helder uitgelegd.
  Voor mij was het een mooi vervolg op de cursus eigen stijl die ik ook bij je volgde.
  En de foto-opdrachten en andere opdrachten tussendoor waren mooi om te doen.
  Mijn waardering voor de intensieve manier waarop je onze foto’s besproken hebt
  Ik vond het prettig dat je ons ook met heel veel fotografen liet kennismaken.

  Ik ga beginnen met een vervolgcursus over abstracte fotografie bij Iris Depasse.
  Ik denk dus niet dat ik deze cursus nog eens ga doen.
  Maar meedoen met beeldkracht online mag nog wel?
  Hartelijk dank en wellicht tot ziens
  Willy Bijl

 9. Beoordeling cursus beeldkracht, ik zeg DOEN!

  5

  Online een fotografiecursus volgen. Ik had niet gedacht dat het iets voor mij zou zijn. Ik kan niet anders zeggen dat het een zeer positieve ervaring is geweest. Het maken en insturen van opdrachten op de momenten dat het mij uitkomt, zonder tijdsdruk te ervaren. De fijne, opbouwende feedback was een aanmoediging om nog meer uit mijn fotografie te halen. De ondersteunende informatie tijdens de opdrachten gecombineerd met de links naar verschillende voorbeeldfotografen waardoor je nog meer geïnspireerd wordt.
  Een cursus die voor mij alles heeft wat je als fotograaf nodig hebt wanneer je op zoek bent naar verdieping, anders wilt leren kijken, vastzit, maar ook aanzet tot het daadwerkelijk fotograferen. De online bijeenkomsten waarbij Diana het elke keer weer voor elkaar krijgt om je ruim een uur onder te dompelen met informatie over fotogenres, werk van andere fotografen.
  Kortom een complete cursus, ik zeg DOEN!
  Diana bedankt dat je deze cursus hebt willen maken.

  Hartelijke groet,
  Marjan 01-03-2021

 10. Als je meer wilt, dan alleen een leuke foto maken.

  5

  De kracht van het beeld wordt bepaald door de inhoud, de onderliggende betekenis, de vormgeving en de emotie die het oproept. Logisch dus dat er veel meer komt kijken bij het maken van een aansprekende foto dan even snel op de knop drukken. Nadenken bijvoorbeeld. Van tevoren tijdens en bij het bewerken van de foto.
  In deze cursus ben ik stap voor stap meegenomen bij het doorlopen en begrijpen van het hele proces. Er is een filmpje met duidelijke uitleg, er zijn leuke doe-opdrachten en per module 1 opdracht die je kunt inleveren en waarop dan feedback wordt gegeven. Je kunt alle inzendingen en de feedback daarop bekijken en ook dat is leerzaam al had de feedback wat mij betreft wel iets kritischer gemogen.
  Deze cursus heeft mij in korte tijd grote sprongen vooruit laten maken en op allerlei nieuwe in ideeën gebracht. Leerzaam en inspirerend dus.

 11. 4

  Tijdens de eerste Coronagolf kwam deze cursus voor mij precies op het juiste moment, Nu kon ik gedwongen door de Lock down in alle rust de lessen bekijken en verwerken.
  Ik fotografeer nu enkele jaren. Maar deze cursus gaf een verfrissende nieuwe kijk op de materie. Met name de indeling van de drie krachten en gestalt wetten spraken mij zeer aan. Fotobespreking van ingezonden werk gaven niet altijd voldoende handvaten om er direct verder mee aan de slag te gaan. Miste daarin soms de gelegenheid te kunnen reageren. Maar kwam er meestal wel verder mee. De zoom bijeenkomsten zijn een mooie aanvulling om op een bepaald onderwerp dieper in te gaan. Maar blijft toch wat afstandelijk, Al met al ben ik zeer positief over de opzet van de cursus.
  Groeten
  Willem Verhaar december 2020

 12. Beeldkracht heeft energie bij mij losgemaakt

  4

  Door Beeldkracht ben ik anders gaan kijken en kreeg ik energie om nieuwe ideeen uit te proberen. De modules zijn goed te volgen. Door de opdrachten ging ik bewust op pad om (veel) foto’s te maken en enkele te selecteren. De feedback van Diana op mijn foto’s en die van andere cursisten is steeds stimulerend. Ik koos voor een ritme van 1 module per week om de vaart er in te houden. Mijn eerste ervaring met een on line foto cursus was positief.
  Mijn plezier in fotograferen is duidelijk teoegenomen !

 13. 4

  Beste Diana,

  Door de beoordeling van de foto’s heb ik meer zelfvertrouwen in het fotograferen gekregen.
  Beter leren kijken en van tevoren bedenken hoe en waar je een foto wil maken.
  Ik ben weer een stukje verder gekomen in het fotograferen.

  Ik vond het een plezierige cursus.

  Bedankt

  Met vriendelijke groet,

  Jeanpaul Boef

 14. Uit de comfortzone

  5

  Leuk en soms dwingend.
  Als je al heel lang fotografeert, ontwikkel je voorkeuren. Je blijft bij bepaalde soorten fotografie.
  In mijn geval mensen en situaties. Deze cursus haalde mij regelmatig uit mijn vastgeroeste gewoontes. Sommige opdrachten waren ‘niet mijn ding’ maar juist daarom toch een eye-opener. Bij een paar modules dwong ik mezelf de opdracht uit te voeren en… ik leerde daar van.
  Ik heb erg veel plezier gehad aan deze cursus en hoop bij een mogelijk vervolg nog veel van Diana te leren.
  Dankjewel.
  Wim Aalbers

 15. Beoordeling cursus Beeldkracht - leuke leerzame cursus!

  4

  Wat heb ik geleerd en/of op te merken:
  1. Ik had een meer specifieke “FotoClubMoerdijk” inbreng verwacht van Diana Bokje en niet gewoon met de hele “meute” meedoen.
  2. Een aantal links in de cursus (hoofdstuk 4) werkten niet (meer) of gaven een foutmelding (404). Heb ik gemeld en antwoord op gekregen, gaat Diana bekijken en is aangepast 2x.
  3. Veel filmpjes en website links: bij fotobespreking filmpjes maar soms wel erg langdradig. Als start een soort “collega” van alle ingestuurde foto’s om even snel te bekijken zou ik handig vinden (is dus een tip: ik ben nog niet met pensioen, pas nog op mijn kleinkind, heb nog andere hobby’s en daardoor helaas niet altijd voldoende tijd om echt alle bespreekfilmpjes te bekijken).
  4. Vond het wel leuk om foto’s van diverse fotografen te zien, sommige vond ik heel mooi, sommige vond ik niet mooi.
  5. Het “te onthouden” wachtwoord van de site werkt niet altijd, dit is jammer. Heb ik gemeld en antwoord op gekregen.
  6. Diana Bokje vindt dat ik veel gebruik maak van RUIMTE om mijn foto’s heen, waardoor ze spannend worden.
  7. Ik had het leuk gevonden als wij de ingezonden foto’s van alleen de FotoClubMoerdijk geclusterd hadden kunnen bekijken om te zien wat iedereen ervan gemaakt heeft. Dit was nu helaas niet mogelijk.
  8. Extra sessie 26-05-20 met uitleg / voorbeelden over Clair-obscur vond ik erg leuk!
  9. Ik ben een technische fotograaf (zo mooi mogelijke weergave van een onderwerp) en een filosofische (iets verduidelijken aan de wereld – product fotografie = aandacht trekken).
  10. Commentaar van Diana Bokje was eigenlijk altijd positief, 1x kreeg ik het advies de opdracht nog een keer te doen, hetgeen ik gedaan heb en het commentaar was toen positiever.
  11. Ik heb t/m nu alle opdrachten gedaan ook degenen die niet ingestuurd hoefden te doen (op 2 na, die ik nog wel ga doen maar wacht nog op het juiste moment om deze uit te voeren, voor 1 heb ik al een idee voor de andere nog niet).
  12. Recreation of Childhood vond ik de leukste opdracht!
  13. Ik heb een soort handleiding gemaakt voor mezelf met alle opdracht en alle door mij ingestuurde foto’s om t.z.t. nog eens op terug te kunnen slaan.
  14. Ik heb ook wat hele mooie foto’s opgeslagen die ik zelf ook wel eens zou willen maken.
  15. Ik vind het fijn dat je 1 jaar lang kunt inloggen op deze cursus.
  16. Het is een aanrader om nog beter te leren kijken.

  Groeten,
  Ingrid 21-07-20

Omdat een foto zonder haakje niet blijft hangen